LOYALITEIT VOORBIJ DE DOOD

29-03-2015

Een van de meest aangrijpende films die ik in de afgelopen jaren heb gezien is 'Hachiko, a dog's story'. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de hond Hachi, die elke dag zijn baasje ophaalt bij de trein. Op een dag zit zijn baasje niet in de trein. Hij heeft op zijn werk een hersenbloeding gekregen en is ter plekke overleden. Hachi blijft negen jaar lang op het station wachten op zijn baasje. Totdat Hachi op een dag dood wordt gevonden op zijn vaste plekje. De diepgaande loyaliteit van deze hond naar zijn baasje raakt me. Na het kijken van de film heb ik een flink potje staan janken in de douche. Ik kon maar niet voorbij komen aan het beeld van die hond die jaar in jaar uit op zijn baasje blijft wachten. Tevergeefs. In het boek Eindeloos Bewustzijn beschrijft de cardioloog Pim van Lommel de kenmerken van een bijna-dood-ervaring. Nadat hij keer op keer gereanimeerde pati├źnten hoorde praten over de bijzondere ervaringen bij het doodgaan, besloot hij onderzoek naar dit fenomeen te doen. Verspreid over de hele wereld, in verschillende culturen en leeftijdscategorie├źn


en met diverse religieuze achtergronden, bleken mensen die klinisch dood waren verklaard en daarna toch weer tot leven werden gewekt een soortgelijke beleving van de dood te hebben. Van Lommel beschrijft in zijn boek twaalf algemene kenmerken van een bijna-dood-ervaring.
Ik las dit boek toen ik een keer alleen zat te ontbijten in een hotel in Spa. Voor de andere gasten in het hotel moet het een vreemd plaatje zijn geweest. Een jonge vrouw met een boek in de handen bij wie de tranen over de wangen lopen. Wat ik las raakte me op dezelfde manier als het verhaal van Hachi. Mensen beschrijven hoe ze bij het doodgaan in een klap hun hele leven overzien, vanaf het moment dat ze nog heel jong zijn tot aan de laatste dagen. En dat ze in dat moment de ware betekenis van hun relaties met anderen begrijpen. Ook beschrijven ze hoe overleden dierbaren op ze staan te wachten en hoe fijn het weerzien is. Een soort van thuiskomen. Is dat niet een hele geruststelling?
Ook voor Hachi?
OVERZICHT
RUBRIEKEN
RELATIE
VRIENDSCHAP
FAMILIE
BALANS
LIEFDE
contact | zoek