IS ZITTEN HET NIEUWE ROKEN?

13-04-2015

'Hoeveel uur heb jij vandaag al gezeten? En gisteren? Heb je enig idee wat het effect hiervan is?'

Na een ochtendje actief sporten, verzorgt Mike Kortekaas een gastlezing over energiemangement tijdens een driedaagse training. Mike, klein en gespierd, maakt een zeer fitte indruk. De deelnemers, allen harde werkers, intelligent en in de bloei van hun leven, weten niet goed hoe ze op deze vraag moeten reageren. Gezichten laten emoties zien die variƫren van verveling of gelatenheid tot verbazing of schrik. Met een ontwapenende lach en veel gebaren spreekt Mike ze toe. De heren en dames cursisten hangen in de stoel en luisteren. Of spelen met hun telefoon.

Zelf hang ik aan Mike's lippen. 'Zitten is het nieuwe roken', hoor ik hem zeggen. Onderzoek wijst uit dat langdurig zitten, langer dan 1,5 a 2 uur aaneengesloten, het degeneratieproces (fysieke achteruitgang door afname van weefsels) enorm versnelt.

Nooit eerder besefte ik wat de impact van teveel zitten is op mijn gezondheid. Hardlopen, vers koken en het uitbannen van suikers blijkt niet op te wegen tegen deze voor mij nog onbekende sluipmoordenaar. Door teveel zitten neemt de kwaliteit van leven drastisch af en kun je vroegtijdig doodgaan.

'Is het echt allemaal zo erg?', hoor ik je nu denken. Net als de cursisten overigens. 'Is dit niet de volgende hype uit gezondheid-goeroe-land?' Uit onderzoek is gebleken dat door langdurig zitten het slaap-waakritme, het hartritme, de regulatie van de lichaamstemperatuur en van het immuunstysteem worden ontregeld. En dat bijvoorbeeld de behoefte aan eten en drinken en de gevoeligheid voor medicatie wordt verstoord. Dus hoe erg is het? Is zitten daadwerkelijk het nieuwe roken?

Tijdens het schrijven van deze column ben ik twee keer opgestaan om een glas water te pakken en heb ik tussendoor een rondje door de tuin gewandeld. Bij mij is er een luikje opengegaan. Met dank aan Mike. En misschien ook wel bij een of twee deelnemers aan het programma.

'Hoe zit het met jou?'
OVERZICHT
RUBRIEKEN
RELATIE
VRIENDSCHAP
FAMILIE
BALANS
LIEFDE
contact | zoek